Project: Nederlands Portaal/Biografie

Categories: Netherlands Project | Nederlands Portaal | WikiTree Help (NL)

Contents

Biografie

Het doel van een biografie is het levensverhaal van je voorouders te vertellen en het geven van essentiële informatie zoals geboorte- en sterfdatum. Hierbij behoort aanvullende informatie waar deze gegevens vandaan komen. (bronvermeldingen) De biografie kan ook worden gebruikt om meer inzicht te verschaffen in de persoon zelf.
Iedere biografie is een uniek verhaal, moet gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn, helder, beknopt en goed georganiseerd. Houdt deze principes in het achterhoofd bij het schrijven.

Houd altijd rekening met de privacy van levende personen.

Na het klikken op het tabblad [Edit] (Bewerken) van een profiel waar je bent op de Trusted List of die anderszins Open voor het bewerken, zult u een ruimte met het label "Tekst bewerken" te zien. Tekst ingevuld wordt het verhaal dat onder de vitale statistieken (naam, geboorte, huwelijk, overlijden, etc.) op de profielpagina wordt weergegeven. Dit is uw kans om vlees op de botten van voorouders te zetten en uit te nodigen medewerking van leden van de WikiTree gemeenschap die uw interesse in of relatie tot de persoon te delen.

Wat is het doel van de biografie?

Elementair is het doel van een biografie om het levensverhaal van je voorouders te vertellen, door het verstrekken van informatie over relevante gebeurtenissen met inbegrip van verklaringen en informatie over waar je deze informatie (bronvermeldingen) hebt gevonden of verkregen.
De biografie kan ook worden gebruikt om alles wat je denkt dat zou helpen de lezer inzicht te geven in de beschrijving van de persoon. Daarnaast kan het iemand anders helpen die onderzoek doet naar dezelfde familie of gezin. Bijvoorbeeld, wanneer en / of waarom je de spelling van de naam hebt gewijzigd.

Welke informatie moet worden opgenomen?

Het verhaal van elke persoon is uniek, maar het moet altijd gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn - helder, beknopt en goed georganiseerd. Met dit doel, houden we de volgende principes in het achterhoofd bij het schrijven van het verhaal:

Simpele levensbeschrijving

Als je beperkte informatie hebt, kunt je volstaan met twee secties:
==Biografie==
==Sources ==
Voorbeeld simpel profiel
Onder de tekstkop ==Sources== (bronnen) worden de gevonden bronnen vermeld die de gegevens bevestigen zoals geboorte certificaten en huwelijksakten.

Uitgebreide Levensbeschrijving

Wanneer je over een aanzienlijke hoeveelheid informatie beschikt, overweeg dan het verhaal in onderwerpen te verdelen om het overzichtelijk te maken. Gebruik tekstkoppen om de werkruimte in secties te verdelen bijvoorbeeld:
== Biografie ==
=== Afkomst === (of betwiste afkomst indien er onduidelijkheid over de afstamming bestaat)
=== Vroege levensjaren ===
=== Familie ===
=== Beroep ===
=== Overlijden & Nalatenschap ===
=== Tijdlijn ===
== Research Notes ==
== Bronnen ==
Voorbeelden:

Tekst Koppen

Inhoudsopgave
Als je een nieuw profiel hebt gemaakt en je het edit venster opent en bekijkt, zie je twee zogenaamde Tekst Koppen,
==Biography== en ==Sources==
Deze koppen herken je aan de = tekens voor en achter de tekst.
Daaronder ziet je de programmeer code <references />.
Tekst Koppen verdelen de werkruimte in secties op verschillende niveaus en genereren een inhoudsopgave die links bovenaan zichtbaar wordt onder het kopje Contents. Let wel dit is niet zichtbaar in de editmode maar zie je pas als het werk gesaved is en er meerder niveaus zijn aangebracht. Een eenvoudige biografie die beperkte informatie bevat kan volstaan met twee secties, bijvoorbeeld Biografie en Bronnen. Een uitgebreide biografie met een aanzienlijke hoeveelheid informatie is over het algemeen ingedeeld in meerde secties en subsecties. Dit maakt je biografie overzichtelijk. Klik hier Hub van Doorne om een voorbeeld te zien van Contents en koppen.
Koppen kun je zelf naar wens aanmaken en wijzigen. Wilt je bijvoorbeeld de kop ==Sources == veranderen in ==Bronnen== dan heeft dit op zich geen invloed op de werking van het programma.
Als je het aantal = tekens voor en achter een kop wijzigt heeft dit wel invloed en verander je het niveau.
Zie: OPMAAK PROFIELEN TEKSTKOPPEN.

Bronnen

Idealiter moet je beschikken over een BRONVERMELDING voor elk feit dat is opgenomen in de biografie. Overtuig je ervan dat de feiten onbetwisbaar zijn en/of dat er geen tegenstrijdige informatie wordt gegeven
Hoe je bronvermelding kunt plaatsen vind je hier: BRONNEN PLAATSEN

Referenties en Voetnoten

Als je een feit vermeld in een biografie zal dit ondersteund moeten worden door een aannemelijke bron zoals bijvoorbeeld een geboorteakte. In een korte biografie volstaat het om de bronnen rechtstreeks onder de Kop "Sources/<References/>" te plaatsen en een lijstje van bronnen toe te voegen. Bijvoorbeeld:
  • Geboorteakte
  • Trouwakte
  • Overlijdensakte
Wordt de biografie uitgebreider dan kun je in de tekst citeren via een referentie aan de gevonden bron waarvan je de gegevens in de biografie hebt verwerkt. Het is handig dat je weet hoe je referenties, voetnoten of eindnoten, in de Wikitree Biografie kunt maken.
Uitgebreide informatie over dit onderwerp vind je hier: REFERENTIES

Overige opmaak

Help de lezer te navigeren in WikiTree door te linken naar profielen van andere mensen waarnaar je verwijst in het verhaal, zoals ouders, broers en zussen, echtgenoten en kinderen. Als je foto's hebt, kunt je overwegen deze te scannen en vervolgens te UPLOADEN naar het profiel.
Voor meer informatie over opmaak:

Een bestaande biografie bewerken waar je geen Profielmanager bent.

Alle profielen voor personen die meer dan 200 jaar geleden geboren zijn hebben het privacy level "Open" en kunnen worden bewerkt door ieder lid van WikiTree die de erecode heeft ondertekend. Om "jongere" profielen te bewerken, moet je op de Trusted List (vertrouwenslijst) van het betreffende profiel staan.
Voordat je een biografie wilt bewerken die door een ander is geschreven is het raadzaam om contact met deze persoon op te nemen en in overleg wijzigingen aan te brengen. In het geval dat je een bron hebt gevonden en deze wilt toevoegen kun je volstaan met de Profielmanager te informeren. Houd altijd rekening met het gevoel van de ander dat het haar of zijn profiel is, ook al weten we dat bij WikiTree profielen gemeenschappelijk bezit is.


This page was last modified 14:36, 9 January 2022. This page has been accessed 714 times.